Tuesday, 2 May 2017

My alphabets: J

Vaikka vietin lapsuuteni ihan tuiki tavallisessa 60/70 -lukujen vaihteessa rakennetussa omakotitalossa, olen kotoa muuttoni jälkeen asunut lähes kaikki vuodet jugendtalossa. Eli aakkoseni J niinkuin jugend kätkee sisälleen monia kauniita muistoja ja remonttikyyneleitä ja onnentunteita. 

Ensimmäinen yhteinen kotimme, 57 neliöinen kaksio, löytyi jugendtalosta. Se sijaitsi viidennessä kerroksessa - luonnollisesti ilman hissiä. Mutta se ei lapsettoman pariskunnan menoa haitannut. Vieraatkin saivat aina käydessään pienen kuntokuurin puuskuttaessaan ne sata askelta ylimpään kerrokseen. Asunto oli ihan kauhea pommi, mutta remontilla siitä kuoriutui ihan mukiinmenevä kaunotar.

Perheen kasvaessa jouduimme harkitsemaan asiaa uudelleen, mutta pysyttelimme silti kantakaupungissa Helsingissä. Lapsemme ovat viettäneet koko lapsuutensa 1900-luvun alkupuolen talojen hellässä huomassa.  Ja se on ollut ihan tietoinen valinta, vaikka moni muu ystäväperheemme on päätynyt toisenlaiseen ratkaisuun.

Ja voin kertoa, että tähän vanhan talon tunnelmaan tottuu niin, että korkeat huoneet, leveät ikkunalaudat, ruutuikkunat ja kakluuni tai lautalattiat tuntuvat itsestäänselvyyksiltä. Kunnes lähtee matkalle kotoaan joksikin aikaa ja vasta palatessaan huomaa tuon kaiken ympärillään. 

Kaikessa on silti puolensa: tykkään myös modernista arkkitehtuurista ja paljosta muusta jugendin ja modernin välillä. Tämä vain sattuu kuulumaan lähtemättömänä osana omaan arkeen ja eli minulle aakkosten kirjain J merkitsee jugendtaloa. 
Tallbergin talo, kuvaaja: Nurmi Juho HKM, Helsingin Kaupunginmuseo


Kiinteistö Oy Eol, Gesellius, Lindgren, Saarinen
Kuvaaja: Nurmi Juho HKM, Helsingin Kaupunginmuseo
1 comment:

  1. Kruununhaka ja jugend, ah.. Helsinki on pohjoinen helmi kaupunkien joukossa.

    ReplyDelete